SNGL
HD_MRK
Arno Goossens Arno Goossens Arno Goossens
Arno Goossens

Arno Goossens

Nederland   Beelden

Als bioloog en beeldhouwer word ik geïnspireerd door de natuur. Dieren, hun vorm, bewegingen en hun gedrag fascineren mij als bioloog en beeldhouwer. Met mijn beelden druk ik die fascinatie uit. Sterker nog, ik gebruik de dieren om mijn gevoelens te verbeelden. Door de typische houding en het gedrag te kiezen van een specifiek dier kan ik mijn gevoelens verbeelden. Me trots voelend als een Pauw, wordt een Pauw die zijn mooie veren toont, baltsende Kraanvogels verbeelden mijn verliefdheid.

In het proces van het creëren van een beeld gebruik ik geen schetsen maar begin ik met het modelleren in was. Het is voor mij de uitdaging om het vage beeld dat in mijn hoofd zit te boetseren in was met mijn handen. Ik maak realistische figuratieve beelden. Het is niet mijn bedoeling om een exacte kopie te maken van het dier in zijn houding. Het is mijn interpretatie van het gedrag en de beweging van het dier. Ik wil de dieren in zo‘n houding weergeven dat het lijkt alsof  ze gaan bewegen. Het robuuste bronzen beeld moet er uit zien alsof het gaat bewegen.

De beelden worden ‘cire perdu’, verloren was, gegoten door bronsgieterij Custers in Grathem. Ik heb mijn eigen stijl van boetseren ontwikkeld, met kenmerkende patins en een persoonlijke toets op de bronzen huid van de beelden. Het is de oorspronkelijke ambachtelijke manier van werken, die mij boeit in het maken van bronzen beelden. Het brons is een duurzaam robuust materiaal dat het beeld een tijdloos karakter geeft en door het patin tot leven brengt.

Sculptor/Biologist Arno Goossens (1960) works in his studio in Apeldoorn in the Netherlands on realistic sculptures. Animals are mostly the theme of his sculptures. The memories of an encounter is what he tries to register in his sculptures. It Is not his intention to duplicate the morphology of the animal, but more to capture its character and behaviour. He puts the animals in such a pose that the animals seem to move when you turn away. And in a way there is also some humor in the sculptures.

DSPL_KNSTNRS

29 kunstenaars tonen je hun werk

DSPL_KNSTNRS